БУИК обсъди възможностите за бизнес при възстановяването на Украйна в Русе

БУИК обсъди възможностите за бизнес при възстановяването на Украйна в Русе

БУИК обсъди възможностите за бизнес при възстановяването на Украйна в Русе

Русе бе домакин на бизнес форум „Възстановяване на Украйна – възможности за сътрудничество“, организиран от Българо-украинската индустриална камара при БТПП, съвместно с Почетното консулство на Украйна в гр. Русе. Събитието се проведе в хибриден формат с участието на представители на българския и украинския бизнес.

Бизнес форумът беше официално открит от Лилия Иванова, председател на Българо – украинската индустрилна камара при БТПП. Тя подчерта необходимостта от адекватна реакция от страна на България във връзка с възникналите икономически предизвикатества и бъдещия процес на възстанояване на Украйна. Иванова отбеляза, че Българо-украинската индустриална камара полага усилия за активизиране на икономическото сътрудничество между българския и украинския бизнес, като стокообменът между двете държави бележи ръст с близо 80 % през първото 6-месечие на 2022 спрямо същия период на 2021г.

Посланикът на Украйна в България Н.Пр. г-н Виталий Москаленко, приветства присъстващите и сподели, че очаква сътрудничеството между двете държави да бъде във всички икономически сфери – какво в леката, така и в тежката промишленост. Сред най-приоритетните отрасли, в които двете държави ще си сътрудничат са строителството, транспорта, енергетиката, химическата и металургическата промишленост, селското стопанство и медицината. Посланикът на Украйна подчерта, че традициите между българския и украинския бизнес имат дълбоки корени.

Цветан Симеонов, председател на Бългрската търговско-промишлена палата заяви, че Палатата полага усилия и подкрепя дейностите на БУИК, свързани с бъдещото разширяване на икономическото сътрудничество с Украйна, в полза на нейното по-бързо възстановяване след военния конфликт. Председателят на БТПП акцентира върху важността за запазване на логистичните връзки между страните. Той изрази готовността на БТПП за съдействие на българския и украинския бизнес.

Почетният консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков, Кметът на Община Русе Пенчо Милков, областният управител на Русе Анатоли Станев, председателят на Украинската търговско-промишлена палата Генадий Чижиков, председателят на Българо-укаинската търговско-промишлена палата Иван Плачков, търговският съветник към Посолството на Румъния в София Раду Молдован също поздравиха участниците във форума.

В рамките на два последователни панела бяха представени и обсъдени възможностите за възстановяване на Украйна и участието на българския бизнес, както и за плана на Европейския съюз за възстановяване. Акцент бе поставен върху фондовете на ЕС, които съществуват за помощ на Укарйна. Направен беше преглед на търговията и логистиката между България и Украйна и свързаните с тях услуги. Български компании споделиха своя опит при търговия с украински партньори.

В рамките на форума бе подписан и Меморандум за сътрудничество между Българо-украинската индустриална камара и Украино-българската търговско-промишлена палата. След официалната част последваха двустранни разговори и срещи по интереси между представителите на бизнеса.

Като последващи действия от провелия се форум БУИК ще излезе с обръщение към институциите относно необходимостта за облекчаване на сухопътния трафик на ГКПП- Русе и по отношение на експортното застраховане на търговски сделки между български и украински фирми.

При наличието на интерес и допълнителни въпроси за оказване на съдействие с партньори от Украйна, може да се свързвате с БУИК на e-mail: office@buik.bg.