Работна среща с членовете на БУИК

Работна среща с членовете на БУИК

Работна среща с членовете на БУИК

Проведе се работна среща на членовете на Българо-украинската индустриална камара, в присъствието на партньори от Украино-българската търговско-промишлена палата и със специалното участие на Н. Пр. Виталий Москаленко, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, Цветан Симеонов, председател на БТПП и Микайло Хармаш, търговски съветник към Посолството на Украйна в София.

Лилия Иванова, председател на смесената камара, представи новите членове на организацията – Евролекс България ООД и Трезоли България ООД. Иванова сподели идеи за нови инициативи на организацията, насочени към оказване на съдействие на украински компании и граждани в периода на война. Обсъдени бяха предстоящи онлайн събития в сектора на информационните технологии.


Цветан Симеонов заяви, че БТПП организира наскоро успешно събитие на тема двустранно сътрудничество в сектор транспорт и логистика. Потвърди готовността на палатата да продължи да насърчава БУИК през целия период за активиране на нейната дейност, започнал от март тази година. Той остана приятно изненадан от големия интерес, който е предизвикала срещата, провеждаща се в офиса на Евролекс България ООД, член на БУИК.


Посланик Москаленко изрази мнение, че засилването на двустранното сътрудничество в условия на война изисква особена активност от бизнеса. Бързо нарастващият търговски стокообмен между България и Украйна през 2021 г. сега е почти на половина. Това се дължи на разрушената транспортна и производствена инфраструктура в Украйна. Той подчерта още веднъж важността на транспорта и договореностите с ЕС за улеснения в тази област за украински превозвачи и стоки.

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество с Украино-българската търговско-промишлена палата, която бе представена на срещата от Иван Плачков, председател.